perjantai 23. heinäkuuta 2010

Maleme ja Falissarna

22.7.

Aamiainen terassilla (on kivan viileä, koska parveke on aamuisin varjon puolella) meren kohinaa kuunnellen, uintikamat kasaan ja suunta autolla kohti länsirannikkoa.

Eka pysähdys oli Malemessa, missä menimme katsomaan saksalaisten sotilaiden hautausmaata. II maailmansodan alussa toukokuussa 1941 Saksa teki laskuvarjohyökkäyksen Kreetan saarelle yrittäen vallata pohjoisrannikon suuret satamakaupungit. Britit torjuivat kaikki muut hyökkäykset paitsi hyökkäyksen Malemen lentokentälle, jonka valloitettuaan saksalaiset saivat nopeasti valloitettua koko Kreetan. Kuitenkin koko alkuhyökkäyksen aikana kuoli yli 3700 sotilasta. Sodan aikana kuolleita saksalaisia on haudattu kyseiselle hautausmaalle 4465 - suurin osa oli hieman Christopheria vanhempia eli parikymppisiä miehiä. Siinä meni koko Saksan armeijan laskuvarjojoukkojen eliitti eikä Saksa enää sen jälkeen tehnyt yhtään suurta maahanlaskuoperaatiota.

































































Kukkulalla pojat äkkäsivät suuren vihertävän liskon, jolla oli pituutta ainakin 20 senttiä. Se pääsi kuitenkin piiloon pusikkoon.

Alueella oli lukuisia oliivi- ja muita lehtipuita, joiden varjossa sai pysähtyä miettimään sodan järjettömyyttä. Hautakiviä oli melkeinpä silmän kantamattomiin.



















Oliivipuut olivat täynnä vihreitä oliiveja. Sato nähtävästi kypsyy syksyyn.


















Jatkoimme matkaa kohti Falassarna-rantaa. Maantiellä kulki monenlaista kuormaa: ihmisiä, vuohia, heinäpaaleja.


















Falassarna on aivan Kreetan pohjoisrannikon länsiosasssa. Alue on kuuluisia valkoisesta hiekastaan, tosin meidän mielestä se oli liioiteltua. Olimmehan nähneet ravintoloiden edessä aivan vitivalkeita kiviä, ja tämä hiekka oli kaukana siitä. Ranta oli tuulinen ja aallot reilunkokoisia. Pojilla riittikin hupia vyöryessään tyrskyjen mukana rannalle.



















Hiekka oli paljon rakeisempaa kuin hotellimme edustalla, mutta se toi eräänlaista vaihtelua.




















Pojat intoutuivat pelaamaan rannoilla suosittua pallopeliä, jossa leipälapioilla pelataan tennistä ilman verkkoa.















Lopulta Valtteri haudattiin hiekkaan: vain pää jäi näkyviin:


















Lopuksi kävimme nauttimassa rantabaarin antimia, jotka olivatkin kohtuuhintaisia muihin verrattuna: tilasimme 2 frappea jäätelöllä, jääkaakaon, suklaapirtelön ja kreikkalaisen kahvin, yhteensä 12 egee.


















Päivän viimeínen kohde oli Antiikin Falassarna. Se käsitti antiikin kreikkalaisen sataman jäännökset.


















Ei kommentteja: